Kuchnia polska na każdy dzień roku - październik
Konfitury, grzyby, nalewki - oto październikowe smakołyki!Na październikowym spacerze do lasu lub na działkę możemy połączyć przyjemność z korzyścią: ogrodnicy i sadownicy właśnie teraz zbie rają najpopularniejsze (i najlepsze!) polskie owoce ? jabłka i gruszki, grzybiarze przynoszą z lasu kosze pełne aromatycznych grzybó w, a po pierwszych przymrozkach warto zebrać jarzębinę, głóg i tarninę, specjały niezbędne do jesiennych nalewek. Zaopatrzmy się też w smakowite, odżywcze orzechy, czarny bez, a także aronię, o której dobroczynnym działaniu na serce mówią już wszyscy lekarze.
A gdy dżemy, powidła i przetwory z warzyw znajdą się już na spiżarnianych półkach, czas zabrać się do prawdziwej alchemii kulinarnej : przygotowania nalewek. Jednakowoż, w myśl starego porzekadła, aby nalewka stała się ?kropelką szczęścia?, należy w jej przygotowan ie włożyć odrobinę swej duszy!...
- author: Małgorzata Caprari