Kuchnia polska na każdy dzień roku - kwiecień
W kwietniu zapraszamy na pyszne nowalijki: rzodkiewki, szczypiorek, świeży szczaw i szpinak!
Jeśli zimą korzystaliśmy z ziół w doniczkach, możemy urządzić im przyjemne wczasy na słońcu w zaokiennej skrzynce. Grządka z zieleni ną nie dość, że ładnie wygląda, nie wymagając niemal pielęgnacji, to jeszcze cieszy nasze podniebienie. Obok popularnych ziółek wart o naszą grządkę wzbogacić o rośliny mniej znane, ale łatwe w uprawie, jak bylica pospolita, hyzop lekarski, kolendra siewna czy ogór ecznik lekarski. Aromatyczne listki bylicy doskonale nadają się do doprawiania pieczonych i duszonych tłustych potraw: smażonych war zyw, zup, sosów oraz mięs i ryb morskich, a nawet frutti di mare. Hyzop doskonale poprawi smak wszelkich mdłych potraw, a zwłaszcza zup fasolowych i ziemniaczanych, białych serów i pasztetów. Kolendra zaś wzbogaci smak dań mięsnych. Dobrze doprawione listki ogórec znika są wspaniałe na sałatkę, świetnie też komponują się z pachnącymi podobnie ogórkami (jak sama nazwa mówi), cukinią, dynią i kab aczkiem, i to zarówno jako świeże ziele, jak i po wysuszeniu. Z pędów młodej pokrzywy można przygotować doskonałą i bardzo zdrową pr awdziwie wiosenną zupę, można też przyrządzić ją tak samo jak szpinak, od którego jest delikatniejsza i bardziej wykwintna w smaku. Natomiast pierwsze listki popularnego mlecza, czyli bardziej fachowo mówiąc, mniszka, świetnie nadadzą się na aromatyczną surówkę, o której nasze babcie mawiały, iż ?czyści krew?. Podobno miesięczna mniszkowa kuracja z emeryta czyni nieomal nastolatka!
W ogródku warto też zasiać niewymagające nagietki i nasturcje - z płatków nagietków przygotujemy świetny i bardzo zdrowy ?miodek? a marynowane owoce nasturcji z powodzeniem zastąpią w naszej kuchni bardzo drogie kapary.
- author: Małgorzata Caprari