Opis produktu: Zupy polskie
Zupy polskie
Kiedy w XVI w. do Polski przybyła królowa Bona, przywiozła ze sobą
warzywa. W ogrodach zaczęto uprawiać pory, selery, kalafiory i włoską
kapustę. Na stołach pojawiły się wyśmienite zupy warzywne. Następne
stulecia to ożywione kontakty z Węgrami i Francją, dzięki którym w
polskiej kuchni pojawiły się kolejne kulinarne nowinki. W XVII wieku
Polacy znali już ponad 200 receptur na zupy!
Zupy, choć często lekceważone i pogardzane, zasługują na to, aby jak
najczęściej gościć na naszym stole. Są przede wszystkim wspaniałym
źródłem składników mineralnych i witamin, których dostarczają warzywa.
Przyprawy, których używamy, takie jak tymianek, papryka czy czosnek,
mają z kolei działanie bakteriobójcze i w połączeniu z obecnym w
warzywach błonnikiem, wspaniale regulują pracę układu pokarmowego.