Zapomniana kuchnia polskich Kresów
Od pieczonego prosiaka z ?jajem w pysku? po skwierczące skwarki z kaszą gryczaną i pysznym zsiadłym mlekiem Marszałek Józef Piłsudski mawiał, że: ?Polska jest jak obwarzanek ? najlepsza na brzegach?. To zdanie często cytowane jest wtedy, gd y jest mowa o kuchni kresowej. Bo faktycznie w tej krainie, na granicy dawnej II Rzeczpospolitej, gdzie spotykały się i mieszały róż ne wpływy, jadano potrawy o niezwykłych zestawieniach i smakach. Bogactwo kresowego menu wynika z faktu wielowiekowego współistnienia różnych narodów. Znajdziemy tu potrawy litewskie, białoruskie, ukraińskie oraz tradycje kulinarne wynikające z kuchni tureckiej, austro-węgierskiej czy żydowskiej. Zajrzymy więc do kuchni dworski ej, mieszczańskiej czy chłopskiej, i powąchajmy jak pięknie i obiecująco tam pachnie... Cepeliny, kartacze, oładki, bliny, kołduny, rejbak i kiszka ziemniaczana, to tylkoniektóre ze słynnych kresowych dań. Wielkim przebo jem jest także kulebiak drożdżowy z nadzieniem z kapusty, gotowanego ryżu, ryb i jajek, chłodnik litewski, wigilijna kutia i sękacze . Kuchnia stworzona początkowo na bazie ziemniaków, kaszy gryczanej, ale także baraniny, dziczyzny i ryb do dziś zachwyca i daje sza nsę wzbogacenia rodzinnych jadłospisów na co dzień i od święta.
- author: Agnieszka Kozłowska