Potrawy z kaszy, ryżu i fasoli
Fasole, grochy, groszki i kasze coraz odważniej powracają do naszych codziennych jadłospisów, w czym spora zasługa coraz liczniejszy ch przeglądów i konkursów tradycyjnego jadła, a także ruchów konsumenckich. Podczas takich imprez staram się zawsze skosztować jakie ś kasze, ponad wszystko przedkładając te z grzybami czy śliwkami. W domowym zaciszu lubię spałaszować miskę kaszy ze skwarkami, przy gotowanej na blasze kuchennego, kaflowego pieca, popijanej zsiadłym mlekiem lub maślanką. Niby nic wyszukanego, ale jaka frajda! Mus zę też przyznać się, że jestem smakoszem grochówki, a na dodatek od kilku lat fascynują mnie również kulinarne smaki soczewicy i cie cierzycy. Przepadam za pierogami z farszem opartym na tych dwóch strączkowych warzywach.
- author: Marta Hydzik-Żmuda