Opis produktu: Zarządzanie bezpieczeństwem żywności
Zarządzanie bezpieczeństwem żywności
Bezpieczeństwo żywności jest dla współczesnego konsumenta najważniejszą
cechą, której oczekuje od nabywanej i konsumowanej żywności. Sfera
zapewnienia tego bezpieczeństwa jest obecnie ściśle regulowana normami
prawa unijnego i krajowego. W ostatnim dziesięcioleciu wiele się
zmieniło w tym względzie, począwszy od opublikowania dyrektywy 93/43/EEC
w czerwcu 1993 r. do opublikowania ?pakietu rozporządzeń higienicznych?
w kwietniu 2004 r. i opublikowania norm ISO serii 22000.
Książka jest kompleksowym opracowaniem problematyki związanej z
zarządzaniem bezpieczeństwem żywności. Autorzy omawiają zwłaszcza takie
zagadnienia, jak:
podstawowe uwarunkowania zapewnienia jakości żywności, w tym
zagrożenia biologiczne i chemiczne;
podstawy ustawodawstwa żywnościowego;
dobre praktyki produkcyjne i higieniczne;
system HACCP;
metody i systemy zapewnienia jakości i zarządzania nią w przetwórstwie
żywności, w tym funkcje laboratoriów.