Wypieki w tradycji klasztornej. Chleb powszedni i świąteczne specjały
Dawniej w każdym klasztorze znajdowała się piekarnia. Zakony były
samowystarczalne i wypiekano tam wszystko, co potem spożywano, przede
wszystkim chleb, ale również placki, ciasteczka oraz słodkie i pikantne
przysmaki. Zwłaszcza na duże święta kościelne wypiekano prawdziwe
specjały, aby osłodzić sobie nimi życie. Dr Petra Altmann,
specjalizująca się w zwyczajach i życiu klasztornym, uchyla przed nami
rąbka tajemnicy klasztornej tradycji piekarskiej, wzbogacając ja
legendami i historią powstania przysmaków.
W książce podano 85 przepisów na najbardziej ulubione dania i dotąd
niepublikowane recepty z piekarni opactwa cysterek Oberschönenfeld, w
Gessertshausen w Szwabii. Te słodkie i pikantne przysmaki będące częścią
tradycji klasztornej można bez kłopotu przygotować również w domu.