Uprawa fasoli i grochu
Fasola i groch są warzywami niezwykle cennymi dla naszego organizmu i energetycznymi ? zawierają dużo białka, błonnik i węglowodany, nie zawierają tłuszczów. Są także bogatym źródłem soli mineralnych: wapnia, żelaza, magnezu, fosforu, potasu? Fasola szparagowa zaw iera liczne witaminy A, B5, B6, C i E, przeciwdziała cukrzycy, ma właściwości oczyszczające i moczopędne. Groch natomiast (dzięki wi taminom A, B1, B2, C, E, PP) przeciwdziała szkorbutowi, obniża też poziom cholesterolu we krwi. Książka jest adresowana zarówno do początkujących miłośników ogrodnictwa, jak i tych, którzy o uprawach już coś wiedzą. Zawiera pods tawowe informacje dotyczące budowy roślin strączkowych, charakterystykę poszczególnych odmian grochu i fasoli, wymagania dotyczące u prawy: siania, podlewania, okopywania, pielenia, podwiązywania, charakterystykę szkodników i chorób oraz sposoby walki z nimi, a tak że porady na temat zbiorów i przechowywania. Liczne kolorowe zdjęcia i rysunki prezentują najbardziej znane odmiany tych warzyw ora z krok po kroku techniki uprawy. Dzięki tej książce zbierzesz najlepsze plony!
- author: Jean-Marie Polese