Technika żywienia. Zasady żywienia człowieka (wydanie zmienione). Technikum
Podręcznik jest przeznaczony dla uczniów klasy II i III technikum; do nauczania przedmiotu podstawy żywienia człowieka w zawodzie te chnik żywienia i gospodarstwa domowego. Polecamy go również studentom studiów licencjackich na kierunkach: nauka o żywieniu, dietety ka, pielęgniarstwo, położnictwo i bromatologia.era podstawowe wiadomości z zakresu fizjologii i biochemii żywienia. Omówiono najnows ze wydanie ''Tabel składu i wartości odżywczych produktów spożywczych'' oraz znowelizowane normy energetyczne i składniki odżywcze. Pr zedstawiono zasady planowania wyżywienia i organizacji żywienia z uwzględnieniem zagadnień związanych z wprowadzaniem systemu bezpie czeństwa i jakości żywności HACCP. Podano podstawowe wiadomości o żywieniu dietetycznym z uwzględnieniem nowego systemu dietetyczneg o i charakterystyką poszczególnych diet. Podkreślono znaczenie prawidłowego żywienia w zapobieganiu chorobom oraz negatywne skutki n ieprawidłowego żywienia. wny aktualny na 2004 rok.
- author: Elżbieta Czarnowska-Misztal, Halina Turlejska, Hanna Kunachowicz