Sztuka umiaru
Umiarkowanie w jedzeniu i nauczenie się czerpania z tego przyjemności to
klucze do lepszego życia. Wystarczy zmienić nawyki żywieniowe, by
odzyskać zdrowie i dobre samopoczucie, a także by chronić środowisko
naturalne i... swój portfel.
Autorka książki ''Sztuka prostoty'' Francuzka od ponad dwudziestu pięciu
lat mieszkająca w Japonii, opisuje styl życia w nowym kraju. Japończycy
kierują się we wszystkich sferach życia prostą zasadą: ''mniej znaczy
więcej''. Loreau stawia diagnozę, że mieszkańcy Zachodu stali się, w
ciągu zaledwie pół wieku, maszynami do spożywania, namawia do refleksji
nad naszym stosunkiem do jedzenia, będącym źródłem wielu współczesnych
bolączek cywilizacyjnych i prowadzącym do hiperkonsumpcji.
Loreau w swojej książce przedstawia sekrety zdrowej, prostej i smacznej
kuchni, namawia do większego umiaru w jedzeniu i zachęca, abyśmy
wsłuchali się nie tylko w potrzeby ciała, ale też ducha. Książka
dostarcza wielu wskazówek, które pomogą zmienić na zawsze nawyki
żywieniowe na lepsze pod względem ekonomicznym i ekologicznym, a
jednocześnie pozwolą czerpać prawdziwą przyjemność z jedzenia.
''Sztuka umiaru'' uczy jak osiągnąć harmonię ciała i umysłu, oraz odzyskać
radość życia.