Serce i naczynia krwionośne; zagrożenia, ochrona, dieta
Jak ustrzec się przed jego buntem, z reguły dramatycznym w skutkach?
* Od starożytności do czasów współczesnych - długa historia serca
* Serce, krążenie krwi i naczynia krwionośne
* Czynniki ryzyka chorób, główne patologie, miażdżyca tętnic
* Nadciśnienie tętnicze, niewydolność krążenia, udar mózgu
* Wady nabyte, zaburzenia rytmu serca i zawał
* Układ krążenia a dieta
W krajach wysoko rozwiniętych choroby sercowo-naczyniowe są dzisiaj główną przyczyną śmierci i inwalidztwa. Jak wynika z aktualnych prognoz, około roku 2020 wysuną się one na pierwsze miejsce wśród wszystkich trapiących nas problemów zdrowotnych. Autor kładzie największy nacisk na czynniki ryzyka tych chorób, a zwłaszcza te zależne od naszych zachowań i wyborów: palenie tytoniu, alkoholizm, otyłość, stres i oczywiście złe nawyki żywieniowe ? czyli na to wszystko, co jesteśmy w stanie zmienić. Dowiemy się również, dlaczego pewne pokarmy ? cukier, słodycze, przemysłowe wypieki, wędliny, kawa, alkohol ? powinny pojawiać się w naszym menu jak najrzadziej i w jak najmniejszych ilościach. Poznamy składniki słynnej diety kreteńskiej oraz dowiemy się jakie pokarmy odgrywają największą rolę w profilaktyce chorób serca.