Kulturka


Produkty wg producenta



Przedwojenne przysmaki


powiększ

Przedwojenne przysmaki

Cena: 19.90 zł


Opis produktu: Przedwojenne przysmaki
Przedwojenne przysmaki

Zbiór przepisów z czasów, kiedy spotkania przy stole stanowiły ważny element życia rodzinnego i towarzyskiego, miały ustalony przebi eg oraz odpowiednią oprawę.
Zachęcamy do wypróbowania receptur z pierwszej połowy zeszłego stulecia ? przekonacie się, że wciąż sprawdzają się one wyśmienicie.

W książce znajdziecie przepisy o różnym stopniu trudności ? na potrawy wykwintne, stosowne na specjalne okazje, oraz na dania proste , w sam raz na co dzień. Wszystkie z pewnością wzbudzą uznanie domowników i gości.
Dokładne receptury umożliwią przygotowanie smacznych potraw zarówno pasjonatom gotowania, jak i osobom o skromniejszych umiejętności ach kulinarnych.
Dużym atutem Przedwojennych przysmaków są propozycje dań na mniejsze i większe uroczystości ? niedzielny obiad czy imieninową kolację. Skomponowanie przystawek z daniem głównym, a do tego jeszcze dobranie deseru w taki sposób, aby wszystkie potrawy ze sobą harmonizowały, jest bowiem nie lada wyzwaniem.
Ewa Aszkiewicz jest znaną i cenioną autorką książek kucharskich. Od lat pieczołowicie kultywuje bogate tradycje kulinarne swojej rod ziny, sięgające połowy XIX wieku. Przedwojenne przysmaki - to przepisy z domowego archiwum, zgromadzone przez babkę Antoninę oraz jej krewne i przyjaciółki.

PRZYKŁADOWE PRZEPISY
Kompot z brzoskwiń i melona

Składniki:

l 6 dorodnych, dojrzałych brzoskwiń
l 1 melon
l 2 szklanki ?z czubem? cukru
l 3 szklanki wody źródlanej
l 1 szklanka białego słodkiego wina


Przygotowanie:

Brzoskwinie sparzyć, ściągnąć z nich skórkę, usunąć pestki. Melon obrać, usunąć pestki. Owoce pokroić w niewielką kostkę i ułożyć w salaterce.
Zagotować wodę z cukrem i winem, od czasu do czasu mieszając, by cukier całkowicie się rozpuścił. Zalać owoce gorącym syropem i odst awić pod przykryciem na kilka godzin w chłodne miejsce.
Przed podaniem do schłodzonego kompotu można dodać kieliszek aromatycznego alkoholu.


Staropolska zupa ziemniaczno-cebulowa

Składniki:

l 2 łyżki oliwy
l 20 dag wędzonego boczku
l 4 białe cebule
l 4 ziemniaki
l 1,5 l esencjonalnego rosołu
l 2 ząbki czosnku
l natka pietruszki
l kminek, słodka papryka, sól, pieprz


Przygotowanie:

W garnku na rozgrzanej oliwie podsmażyć, mieszając, pokrojony w drobną kostkę boczek. Dorzucić pokrojone w piórka cebule i podsmażać , nadal mieszając, aż składniki się zrumienią. Dodać pokrojone w kostkę ziemniaki, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz zmiażdżony w moździerzu kminek i pozostałe przyprawy. Smażyć 1 min, mieszając. Zalać całość rosołem i gotować ok. 15 min (aż ziemniaki zrobią się miękkie) na średnim ogniu.
Zupę podawać obficie posypaną posiekaną natką pietruszki.

Wariant:
Zupę można przetrzeć przez ostre sito i lekko zabielić śmietaną.

Duszony schab wieprzowy

Składniki:

l 1,5 kg schabu be
  • author: Ewa Aszkiewicz


Podobne do: Przedwojenne przysmaki


60.00 zł
Niedzielne przysmaki

Książka ''Niedzielne przysmaki'' jest jednym z elementów kampanii, którą...

10.50 zł
Przysmaki z grilla

Przysmaki z grilla

15.50 zł
Owocowe przysmaki

Z książki można się dowiedzieć, z czego najlepiej zrobić sałatkę, ile kalorii...




Nowy film z video.banzaj.pl więcej »
Rekordy z domino, czyli imponujące układanki

Newsletter

Newsletter

W dziale Gry

W dziale Lifestyle

W dziale Extreme

W dziale Biznes, Finanse, Prawo

  • Pozycjonowanie sklepów internetowych to proces, który wymaga długofalowych działań i odpowiedniej...

W dziale High-Tech

W dziale Kultura

W dziale Motoryzacja

  • Rumunia, to piękny kraj, o niepowtarzalnej atmosferze, do którego nie dotarła jeszczemasowa...

W dziale Sport