Prawo żywnościowe. Zarys prawa polskiego i wspólnotowego
?Prawo żywnościowe jest gałęzią prawa nową, wyodrębniającą się stopniowo [?]. Powstała potrzeba naukowego, systemowego ujęcia założe ń i zasad tego prawa [?]. Z tego punktu widzenia praca profesor Korzyckiej-Iwanow jest pracą pionierską, gdyż podejmuje próbę nie ty lko uporządkowania ogromnego materiału normatywnego, ale nadto daje koncepcyjny zarys myśli przewodnich tego prawa. Praca ma ogromne znaczenie z punktu widzenia potrzeb praktyki. Jest bowiem swego rodzaju przewodnikiem po materiale normatywnym nie tylko polskim, a le także unijnym; to ostatnie jest prawnikom polskim zazwyczaj nieznane [?]. Praca jest niezwykle wartościowa, i to zarówno z naukow ego, jak i praktycznego punktu widzenia?.
(fragmenty recenzji)
Prof. Dr hab. Andrzej Stelmachowski (Uniwersytet Warszawski)
Dr hab. Małgorzata Korzycka-Iwanow - profesor na Wydziale Prawa i Administracji Uniwersytetu Warszawskiego, kierownik Pracowni Prawa Żywnościowego. Autorka wielu prac z zakresu prawa rolnego, własności intelektualnej w rolnictwie, prawa żywnościowego. Członek Pols kiego Stowarzyszenia Prawników Agrarystów, a także Europejskiego Stowarzyszenia Prawa Rolnego i Komitetu Biotechnologii PAN, stypend ystka Fulbrighta (Senior Research Grant) w Indiana University (USA), zastępca przewodniczącego Kolegium Naukowego ds. Jakości Produk tów Żywnościowych przy Ministrze Rolnictwa i Rozwoju Wsi, członek Rady Naukowej ?European Food and Feed Law Review?.
Stan prawny na 1 września 2007 roku.
- author: Małgorzata Korzycka-Iwanow