O jajku prawie wszystko czyli o wielkim dziele sztuki na małej skorupce
W Poniedziałek Wielkanocny rano mężczyźni polewali niewiasty wodą (symbol życia), a one się odwzajemniały, darując im jajko (też sym bol życia). Z czasem ''ceremoniał'' wzbogacił się. Mężczyźni zaczęli do wody dodawać ''pachnideł'' (sok z brzozy, wywar z tataraku itp.) , niewiasty w ramach ''rewanżu'' barwiły jajka na kolorowo. Każdy kolor miał swoje znaczenie i przeznaczenie. Jaja barwione na zielono dawano chłopcom, którzy chodzili jeszcze do szkoły, czarne - takim szanowanym osobom, jak np. nauczyciel, ksiądz. Jaja brązowe otrz ymywali narzeczeni i młodzi małżonkowie, fioletowe - starsi kawalerowie, zgodnie z przysłowiem: Kto fioletowi pszaje kawalerem zosta je. Jaja barwione na żółto dawała dziewczyna chłopcu, którego nie chciała. Później na kolorowych jajkach zaczęto skrobać i pisać orn amenty. I tak powstały kroszonki i pisanki.
Wszystko (prawie wszystko) o tradycji jajek wielkanocnych, technikach zdobienia, zwyczajach oraz o ludziach, którzy tworzyli tę trad ycję...
Bogato ilustrowana, dwujęzyczna (polski, niemiecki) książka, napisana przez znakomitego gawędziarza, dla wszystkich miłośników folkl oru, a także dla tych, którzy tylko malują jajka, aby ładnie wyglądały na stole wielkanocnym lub, by zgodnie z tradycją, podarować j e bliskim.