Nigella Lawson. Kulinarna bogini
Gdyby dało się stworzyć esencję Nigelii Lawson, jakie miałaby ona
składniki? Pewność siebie, obycie, miłość do właściwych mężczyzn i
uprzywilejowane pochodzenie sprawiły, że ta niegdyś nieśmiała pisarka i
szanowana publicystka kulinarna stała się gwiazdą i celebrytką na całym
świecie.
Jednak za jej fortuną i popularnością kryje się dramatyczna historia
rodzinna, pełna bólu i żalu - niemal niemożliwych do zniesienia dla
jednej osoby. Matka Nigelli zmarła na raka wątroby, gdy ta miała
zaledwie 25 lat; jej młodsza siostra Thomasina zmarła na raka piersi,
gdy Nigella była w dziewiątym miesiącu ciąży; drugie dziecko Nigelli
miało zaledwie sześć miesięcy, kiedy u jej ukochanego męża, dziennikarza
Johna Diamonda, rozpoznano raka gardła.
Mimo to bestsellerowa autorka pięciu książek kucharskich, prezenterka
telewizyjna, projektantka przyborów kuchennych i matka dwójki małych
dzieci stała się dla wielu inspirującą ikoną życia w całej pełni.
Nigellę uwielbiają mężczyźni i kobiety - kochają w niej zarówno
kulinarną pasję, jak i jej apetyczne kształty.
Gilly Smith rozmawiała z przyjaciółmi i współpracownikami Nigelli,
starając się odnaleźć bogatą mieszaninę składników, które stworzyły z
Nigelli czarującą kobietę sukcesu. Książka o Nigelli Lawson przedstawia
intrygujący portret tej niezwykłej gwiazdy.