Na dnie w Paryżu i Londynie
Znakomita książka, uchodząca za jedną z najlepszych w dorobku Orwella,
tłumaczona na wiele języków świata, zaliczana do najlepszych utworów
obyczajowych osadzonych w realiach Europy, w której za kilka lat
wybuchnie wojna...
Sam pracował na czarno jako pomywacz w restauracji jednego z eleganckich
hoteli paryskich. Rozdziały, w których barwnie relacjonuje on swoje
przeżycia i przygody należą do najwspanialszych w literaturze światowej
opisów świata ukazanego z perspektywy kuchni, od zaplecza. Jeden z
polskich krytyków literacko-filmowych napisał kiedyś, że w uznanej
literaturze istnieją tylko trzy książki, podejmujące tę tematykę;
''Zaklęte rewiry'' Worcella, ''Kuchnia'' Weskera oraz właśnie ''Na dnie w
Paryżu i w Londynie''.
Orwell pokazuje jednak nie tylko świat jedzenia, hotelowej kuchnii
restauracji, kucharzy, pomywaczy, pokojówek, boyów hotelowych i tak
dalej. Podczas pobytu w Paryżu przebywał on wśród lumpenartystów,
złodziejaszków, emigrantów słowiańskich, prostytutek, ich alfonsów,
próżniaków oraz autentycznych nędarzy. To właśnie ich barwny świat
penetruje i wnikliwie, często z ciepłym, ironicznym humorem - opisuje,
pochylając się nad ludzkimi tragediami, zastanawiając się nad
przyczynami biedy i upadku. Niektóre motywy i postacie (np. szalejący w
knajpie murarz Fureux) znajdą się potem, po wielu latach, w ''Roku 1984''.