Moje życie we Francji
Pełna humoru i werwy autobiografia pierwszej w Stanach Zjednoczonych
profesjonalnej szefowej kuchni, na kanwie której nakręcono niedawny
przebój kinowy Julia i Julia z Meryl Streep w roli głównej. Julia Child
- ?matka chrzestna? Nagelli Lawson i Jamiego Olivera ? sprawiła, że
Amerykanie pokochali jedzenie i gotowanie. Swoje pięć minut w telewizji
dostała po tym, jak na rozmowę o napisanej przez siebie książce
kucharskiej przyniosła do studia jajka oraz wszystkie niezbędne
narzędzia włącznie z przenośną kuchenką i przyrządziła na wizji omlet.
Widzowie chcieli więcej!
Książka opowiada o początkach jej kulinarnej fascynacji, kiedy wraz z
mężem zamieszkała we Francji. Nie znała wówczas ani słowa po francusku i
nie miała pojęcia o gotowaniu.
To książka o rzeczach, które w życiu kochałam najbardziej: moim mężu,
Paulu Child; la belle France; i wielu przyjemnościach płynących z
gotowania i jedzenia (?). Te wczesne lata we Francji należą do
najszczęśliwszych w moim życiu ? pisze Julia Child.