Kulturka


Produkty wg producenta



Mikrobiologia techniczna tom 2 Mikroorganizmy w biotechnologii, ochronie środowiska i produkcji żywn - Red. nauk. Zdzisława .Libudzisz, Krystyna Kowal, Zofia Żakowska


powiększ

Mikrobiologia techniczna tom 2 Mikroorganizmy w biotechnologii, ochronie środowiska i produkcji żywn - Red. nauk. Zdzisława .Libudzisz, Krystyna Kowal, Zofia Żakowska

Cena: 53.19 zł


Opis produktu: Mikrobiologia techniczna tom 2 Mikroorganizmy w biotechnologii, ochronie środowiska i produkcji żywn - Red. nauk. Zdzisława .Libudzisz, Krystyna Kowal, Zofia Żakowska
Mikrobiologia techniczna tom 2 Mikroorganizmy w biotechnologii, ochronie środowiska i produkcji żywn - Red. nauk. Zdzisława .Libudzisz, Krystyna Kowal, Zofia Żakowska

Nowoczesny podręcznik poświęcony zjawiskom wywoływanym przez mikroorganizmy podczas realizacji procesów przemysłowych. Zadaniem mikrobiologii technicznej jest badanie i gromadzenie informacji o mikroorganizmach, wprowadzonych do procesów przemysłowych przez człowieka w sposób świadomy, jak i o mikroorganizmach powodujących zakłócenia ich prawidłowym przebiegu. Obejmuje mikrobiologię żywności oraz mikrobiologię środowisk bytowania mikroorganizmów, a więc gleby, wody czy powietrza. Opisano tu również funkcję mikroorganizmów w ochronie środowiska, czyli w 'gospodarce' przyrodą. Tom 2 składa się z czterech części, w których omówiono: *Mikroorganizmy czynne w procesach biotechnologicznych - bakterie fermentacji mlekowej, bakterie kwasu octowego, mikroorganizmy wykorzystywane w produkcji aminokwasów i antybiotyków, bakterie z rodzaju Bacillus, drożdże, grzyby strzępkowe oraz mikroorganizmy ekstremofilne. Odrębny rozdział poświęcono wirusom i ich znaczeniu w medycynie, przemyśle i ochronie środowiska. *Mikrobiologię żywności - zanieczyszczenia mikrobiologiczne żywności, udział mikroorganizmów w psuciu żywności, zatrucia i zakażenia pokarmowe, analizę mikrobiologiczną żywności oraz metody jej utrwalania, prawo żywnościowe, system HCCP i żywność transgeniczną. *Higienę produkcji - elementy urządzeń jako źródło zanieczyszczeń mikrobiologicznych w przemyśle, mycie i dezynfekcję w przemyśle, znaczenie opakowań w zachowaniu jakości produktów, badanie stanu higienicznego warunków produkcji. *Mikroorganizmy w ochronie środowiska - zanieczyszczenia środowiska pochodzenia naturalnego, ksenobiotyki, metale ciężkie, biologiczne metody oczyszczanie środowiska oraz drobnoustroje udoskonalone genetycznie w ochronie środowiska. Jest to podręcznik dla do studentów i doktorantów: biologii, mikrobiologii, biotechnologii, ochrony środowiska, inżynierii środowiska, technologii żywności, farmacji, towaroznawstwa i zarządzania jakością, chemii i rolnictwa, jak też dla wykładowców i pracowników naukowych, a jednocześnie doskonała publikacja fachowa dla pracowników przemysłu biotechnologicznego, fermentacyjnego, spożywczego, farmaceutycznego i kosmetycznego i wielu innych, w których mikroorganizmy mogą stanowić zagrożenie dla jakości produkcji.


Podobne do: Mikrobiologia techniczna tom 2 Mikroorganizmy w biotechnologii, ochronie środowiska i produkcji żywn - Red. nauk. Zdzisława .Libudzisz, Krystyna Kowal, Zofia Żakowska


27.00 zł
EM - Efektywne Mikroorganizmy

Rewolucja w ochronie naszej planety
Po wielu latach intensywnych...

156.00 zł
Mikrobiologia lekarska

Autorzy podręcznika, profesorowie Kayser, Bienz, Eckert i Zinkernagel, to...

17.52 zł
10 sposobów jak pokonać lęk przed zmieniającym się światem

Żyjemy w świecie cechującym się niepewnością. Od niepamiętnych czasów toczyły...




Nowy film z video.banzaj.pl więcej »
Rekordy z domino, czyli imponujące układanki

Newsletter

Newsletter

W dziale Kultura

W dziale High-Tech

W dziale Biznes, Finanse, Prawo

  • Pozycjonowanie sklepów internetowych to proces, który wymaga długofalowych działań i odpowiedniej...

W dziale Sport

W dziale Lifestyle

W dziale Motoryzacja

  • Rumunia, to piękny kraj, o niepowtarzalnej atmosferze, do którego nie dotarła jeszczemasowa...

W dziale Extreme

W dziale Gry