La Cucina
Od wczesnego dzieciństwa Rosa Fiore znajdowała pocieszenie w rodzinnej kuchni. La Cucina (kuchnia), serce ogromnego domu, była miejs cem, w którym pokolenia kobiet rodu Fiore przygotowywały wystawne uczty, a wokół starego jak świat stołu rozgrywały się dzieje wielu pokoleń rodziny. Fascynacja Rosy sztuką kulinarną dorównywała jedynie jej gorącemu uczuciu do młodego Bartolomeo, który przeznaczon y był innej. Zraniona Rosa skryła się w swojej kuchni, by następnie pogrążyć się w samotności jako bibliotekarka w Palermo. Spędziła tam wiele lat, godząc się z życiem bez miłości. Jedyną radość czerpała z gotowania. Pewnego dnia poznaje tajemniczego mistrza sztuk i kulinarnej, znanego jako I?Inglese. Spędzają wspólnie cudowne lato, w czasie którego I?Inglese uświadamia Rosie potęgę jej zmysłow ości i razem wznoszą się na kulinarne wyżyny. Gdy I?Inglese nagle znika, Rosa powraca na farmę, by opłakiwać stratę drugiego kochank a. Odkrywa prawdę o tych, których kochała, i jeszcze raz jej życie zmienia się dzięki magii ukochanej Cuciny. Pełna życia i wzruszaj ąca
La Cucina jest hołdem złożonym rodzinie, jedzeniu i odwiecznym miłosnym uniesieniom.