Kuchnia polska. Zimowe gotowanie
Każda z pór roku determinuje styl naszego odżywiania. Wiosną staramy się
oczyścić organizm, latem chcemy jeść lekko, jesienią spowalniamy nieco
rytm, by zgromadzić odpowiednią porcję energii na zimę. Już starożytni
poszukiwali recept, jak najlepiej przygotować się do tej grożącej
chłodem i przeziębieniami pory. My także, dzięki odpowiednio
przyrządzonym posiłkom, możemy sprawić, by był to czas pełen zdrowia i
smaku.
Książka prezentuje przepisy na dania rozgrzewające i wzmacniające
organizm. Ważną rolę w zimowym jadłospisie zajmują zupy ? stąd kilka
pomysłów na to, jak je przyrządzić, by zachować wszystkie elementy
odżywcze składników. Monotonię zimową warto urozmaicać dodatkami ?
zamieszczone w książce przepisy na sosy sprawią, że dania mięsne, rybne
i warzywne zyskają nową oprawę i smak. Warto zadbać także o dzienne
racje witamin, które z pewnością uzupełnią sałatki z warzyw dostępnych
nawet zimą.
Na chłodne wieczory zaś najlepsze są napoje rozgrzewające... kubek
herbaty cynamonowej z pewnością uprzyjemni ten czas.