Kuchnia orientalna
Najpopularniejsze i najłatwiejsze do przygotowania w polskich warunkach dania kuchni azjatyckiej i arabskiej. Orient to rozległy obszar od Afryki Północnej na zachodzie po daleką Azję na wschodzie. Kraje Orientu różnią się między sobą nie tyl ko kulturą i wyznaniem, ale także kuchnią. A każdy z nich ma wiele do zaoferowania ? arabskie słodycze i aromatyczne mięsa, szybko s mażone chińskie warzywa i mięsa, tajskie dania na bazie mleczka kokosowego, indyjskie potrawy w kremowych sosach. Dzięki zawartym w książce przepisom i przy wykorzystaniu składników dostępnych w Polsce możemy przygotować potrawy znane z restauracji orientalnych. A matorzy łagodnych smaków także znajdą coś dla siebie ? pachnące, dobrze przyprawione dania nie muszą być pikantne! Przepisy uzupełni a leksykon podstawowych przypraw i orientalnych produktów spożywczych. Opisane są azjatyckie techniki kulinarne, krótko scharakteryz owano najważniejsze kuchnie narodowe. W książce są m.in. przepisy na: * Cielęcinę ?pięć smaków? * Wieprzowinę słodko-kwaśną * Pikantne żeberka chińskie * Rybę smażoną w głębokim tłuszczu w sosie ostro-kwaśnym * Szybko smażoną kapustę pekińską * Zupę z postrzępionym jajkiem * Wieprzowinę smażoną po kantońsku * Ryż z rodzynkami i migdałami * Curry według przepisu Kolei Indyjskich * Iracką zupę jogurtową * Krewetki w mleczku kokosowym * Jagnięcinę z morelami * Lody o smaku zielonej herbaty * Pudding bananowy