Kuchnia dobrego Boga czyli o świętych, świętach i świętowaniu
Delicje! Napisana stylem przyprawionym pikantnym dowcipem, delikatesowym i upojnym, ta wyborna książka łaskocze podniebienie. Natomi ast ostatni rozdział ? rarytas! ? sprawia, że ślinka cieknie do ust, kiedy czyta się nieopublikowane dotąd przepisy na biskupią szt ukę mięsa w rosole sąsiadującą z sercem na świętego Walentego i... pieluszkami Jezuska.
Dlaczego tylu jest mnichów widocznych na opakowaniach serów i tylu świętych związanych z winnicami? Tyle opactw produkuje piwo, tylu zakonników wytwarza zbawienne eliksiry? Skąd tylu zakrystianów (francuskie ciastko zawijane) jezuitów (trójkątne nadziewane ciastko francuskie) u cukiernika? To dobrze, że tak jest, ponieważ picie i jedzenie od zawsze były blisko powiązane z sacrum.
Łącząc tradycję religijną z tradycją regionalnych przysmaków, autorki opowiadają o ?świętych? smakołykach, odwołując się do dokument ów historycznych, ludowych legend i pikantnych anegdot, które zbierały z nieukrywaną radością. W ten sposób rysują nam obrazy poucza jącego życia kanonika Kir i eremity o imieniu Emilian, nieprawdopodobny los małża świętego Jakuba i Jezusa z Morteau, legendę o dakt ylu i o piotroszu, jak również historię pochodzenia niezwykłego ciasta w kształcie polana drzewa (buche de Noël), jaja wielkanocnego lub bobu na Trzech Króli.
- author: Garnier Isabelle, Renard Hél?ne