Jarska kuchnia siostry Anieli
Siostra Aniela Garecka, salwatorianka, od wielu lat prowadzi kuchnię w Wyższym Seminarium Duchownym Salwatorianów. Jej receptury cie szą się niezwykłym powodzeniem. Potrawy są bardzo smaczne i zdrowe, a ich wykonanie jest proste. Tym razem siostra Aniela proponuje kuchnię jarską. W książce znajdziemy propozycje pysznych sałatek i surówek; potraw z warzyw, makaronu i ryżu; przepisy na kluski, ko pytka i pierogi. Dowiemy się, jak zrobić wyśmienite jarskie gołąbki, z czym można podać placki ziemniaczane, kopytka czy omlety. Sio stra Aniela zdradza nam swoje sekrety na przepisy na pyszne przetwory: kompoty, cukinie w zalewie, zakonne konfitury, jabłka smażone i wiele innych.. Ponadto mnóstwo praktycznych rad przydatnych w gospodarstwie domowym takich jak m.in.: * co zrobić, by jajecznicy było ''więcej'', a białko ubite na sztywną pianę? * Jak przechowywać kasze i mąkę, by przez rok nie straciły na jakości? * co zrobić, by kasza po gotowaniu była bardziej sypka, a makaron się nie kleił? * czy czerstwy chleb da się odświeżyć? * co zrobić, by usunąć nieprzyjemny zapach ryb, który pozostaje na rękach i desce? * jak usunąć z ubrania plamy z żywicy? Pięknie wydany na kredowym papierze poradnik może być dobrym pomysłem na upominek zarówno dla początkującej, jak i doświadczonej pan i domu. Przepisy ilustrowane są kolorowymi fotografiami.
- author: s. Aniela Garecka SDS