Dzieje kanibalizmu
Największe tabu wszech czasówW 2001 roku Armin Meiwes zwany Kanibalem z Rotenburga zamordował poznanego przez internet inżyniera. Przez kolejne miesiące zjadał j ego ciało kawałek po kawałku? Na patelni w mieszkaniu zbrodniarza Eda Geina znaleziono ludzkie serce. Szekspirowski Tytus Andronikus zajadał się posiłkiem przygotowanym z krwi i kości zamordowanych barbarzyńców. Jak to możliwe, że człowiek jest w stanie traktować drugą osobę jako pokarm?!
Motyw ludożerstwa pojawia się w wielu mitach i legendach. Nawet w literaturze dla dzieci nie brak obmierzłych kreatur żywiących się ludzkim mięsem. Kanibalizm ? jedno z najstarszych i najgłębiej zakorzenionych tabu ludzkości ? nie przestaje fascynować. Napisana z polotem książka odsłania kulturowe znaczenie tego procederu od najwcześniejszych znanych przypadków po XXI wiek. Autorzy wnikliwie przyglądają się osobom, które popadły w niesławę z racji swych skłonności. Fascynująca lektura dla czytelników o mocnych nerwach!
- author: Daniel Diehl, Mark P. Donnely