Carving cz. II
Książka zachęca do rzeźbienia w owocach i warzywach. Tym bowiem jest
carving. Okazuje się, że koronkowo ozdobiony owoc lub warzywo podnoszą
smak potrawy. Na stronicach tej publikacji znajdziesz sporo praktycznych
porad, które umożliwiają Ci szybką naukę carvingu. Warto jej spróbować:
smaczne rzeźby cieszą oko i rozwijają wyobraźnię, co w kuchni ma ogromne
znaczenie. A wszystko to zawdzięczamy jednej z poddanych tajlandzkiego
króla, która blisko 700 lat temu ? jak głosi legenda ? zastanawiała się,
jak uczynić swoją stolicę jeszcze piękniejszą, by tym samym sprawić
radość swojemu władcy. Jako wzór zdobienia użyła kwiatu, a następnie
wyrzeźbiła ptaka, którego starannie ustawiła dziobem w stronę płatków.
Ty też stworzysz prawdziwe cuda: motylka z marchewki, lampion z arbuza
czy liście z cukinii. Dowiedz się, jakich noży najlepiej używać do
rzeźbienia i jak przechowywać dekoracje.