Opis produktu: 365 obiadów - Ćwierczakiewiczowa Lucyna
365 obiadów - Ćwierczakiewiczowa Lucyna
Współczesne wydania klasycznych dzieł polskiej sztuki kulinarnej są doskonałą publikacją zarówno dla miłośników tradycyjnej kuchni, jak i entuzjastów posiłków opartych na naturalnych produktach. Słynne książki Lucyny Ćwierczakiewiczowej utrzymane w klimacie staroświeckiego domostwa przenoszą czytelnika do świata pełnego ciepła, zapachów, bogactwa zasobnych spiżarni i cynowych naczyń. Najnowsze edycje zachowując piękny styl dziewiętnastowiecznej polszczyzny, mają uwspółcześnioną pisownię oraz towarzyszące przepisom wygodne tabele przeliczeń miar i wag wraz z licznymi współczesnymi komentarzami. Czytelnik znajdzie w nich przepisy na cały rok od: ciast, nalewek i kompotów zaczynając, po konfitury, syropy, marynaty i sery. PIOTR ADAMCZEWSKI O AUTORCE: Nie Sienkiewicz i nie Prus bili rekordy popularności w drugiej połowie XIX wieku na rynku czytelniczym. I nie oni otrzymywali najwyższe honoraria. Na (nieistniejącej niestety w tym czasie) liście rankingowej figurowało jedno nazwisko dystansujące wszystkich innych autorów: Lucyna Ćwierczakiewiczowa. Ta dama, choć to określenie zdecydowanie na wyrost, miewała po 24 wydania jednej książki ( ?365 obiadów za pięć złotych?) a ich nakład wynosił 130 tys. egzemplarzy. Niewiele mniej sprzedano ?Poradnika porządku i różnych nowości gospodarczych? czy ?Listów humorystycznych w kwestiach gospodarczych?. Szlagierem czytelniczym okazały się także ?Jedyne praktyczne przepisy konfitur, likierów, marynat, ciast i.t.p.?.